De Boerenjongens en Vincent van Gogh

De Boerenjongens en Vincent van Gogh

In 1853 is Vincent van Gogh geboren in Zundert precies 6,8 km van Het BuitenGoed. Hij hield van de natuur en er is natuurlijk geen betere manier om dit in zijn geboorteplaats te ontdekken. De plek waar ook Vincent’s voorliefde voor de natuur is ontstaan. Als kind verzamelde hij talloze vogelnesten en kreeg hij hulp van de Zundertse boerenjongens. En als de kans er was, ging hij ook in de nacht op pad tot ergernis en vooral bezorgdheid van zijn ouders.

Van: Vincent van Gogh
Aan: Theo van Gogh
Datum: Dordrecht, Woensdag 7 en donderdag 8 februari 1877

Zondag alleen wandelde op dien dijk, toen dacht ik zoo hoe goed die hollanschen grond was, en ik voelde iets van “heden is het in mijn hart om een verbond te maken met mijnen God”39 – want de herinnering aan vroeger kwam bij mij op, o.a. hoe dikwijls hebben wij zoo in de laatste dagen van Februarij met Pa gewandeld naar Rijsbergen40 enz. en de leeuwrik gehoord boven de zwarte akkers met het jonge groene koren, de tintelende blaauwe lucht met de witte wolken er boven – en dan de steenweg met de beukenboomen41 – o Jerusalem Jerusalem!42 of liever o Zundert o Zundert! wie weet of wij van den zomer nog niet eens zamen aan de zee wandelen.

Op zijn geboortegrond staat nu het VanGogh Huis.  Het museum, de exposities en de activiteiten brengen je dichterbij Vincent dan ooit.

Voor meer informatie over het VanGogh Huis kijk je op; www.vangoghhuis.com.
Wil je Vincent volgen door Brabant? Neem dan een kijkje op www.vangoghbrabant.com

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.